Dania z winem marki EnoTarnowskie trafią do menu lokalnych restauracji
access_time 2023-12-22 13:49:00
Szefowie kuchni kilku restauracji z Tarnowa i okolic przygotowali szereg wyśmienitych dań z winem marki EnoTarnowskie, które wkrótce trafią do kart menu lokali zaangażowanych w przedsięwzięcie Tarnowskiej Organizacji Turystycznej. Projektowi towarzyszyła profesjonalna sesja zdjęciowa, której efekty będzie można zobaczyć m.in. w mediach społecznościowych.

Szefowie kuchni kilku lokalnych restauracji opracowali przepisy na dania z winem marki EnoTarnowskie. Wśród nich są zarówno potrawy typowo polskie, jak też np. inspirowane kuchnią śródziemnomorską. Imponująca i apetyczna jest również deska stworzona w głównej mierze z produktów pochodzących od lokalnych producentów, czyli z serów od Baby Jagły, pieczywa od Bochny Bachny oraz warzyw, np. buraczka ćwikłowego z ekologicznego gospodarstwa rolnego Jana Czai. Dania wkrótce trafią do menu restauracji, które uczestniczą w projekcie, a wyłonione zostały poprzez otwarty nabór. Są to: Bistro Przepis, Restauracja „U Jana”, Restauracja Różana Batorego 19, Restauracja Cristalino Kuchnia i Wino, Restauracja Belle Epoque, Restauracja Mozaika’75 oraz Restauracja Powiśle.

- Oferta jest skierowana zarówno dla turystów, którzy podczas swoich wypadów lubią poznawać lokalne smaki, jak i mieszkańców Tarnowa oraz szeroko rozumianego regionu tarnowskiego. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jakim bogactwem kulinarnym dysponujemy. Projekt Tarnowskiej Organizacji Turystycznej ma uwolnić potencjał turystyki kulinarnej i stanowić inspirację dla kolejnych lokalnych restauracji, aby poszerzać ofertę w nieco innym kierunku niż dotychczas. To także olbrzymia szansa dla winiarzy oraz miejscowych producentów żywności, żeby trafić do nowych konsumentów, co przełoży się na rozwój prowadzonej działalności - informują organizatorzy.

Projekt realizowany jest przy wsparciu finansowym województwa małopolskiego.

ac / fot. źródło TOT

Komentarze...
testststs 10,2,9,1,A,821