The Company
access_time 2005-01-08 13:18:27

W rozpoczynającym się 2005r. pragnę zaprosić Państwa na pierwszą w tym roku, ale kolejną w ramach cyklu CZWARTYek stra FILM projekcję, która odbędzie się 13 stycznia o godz. 18.00, jak zawsze w kinie „Marzenie”.

Z wielu ciekawych propozycji, które wprowadzone zostały na ekrany polskich kin w ubiegłym roku, pozostały jeszcze takie, których nie prezentowaliśmy w Tarnowie. Kierując się przesłaniem cyklu, którym jest prezentacja kinomanom tego, co naprawdę godne polecenia pragniemy pokazać Państwu film reżysera, którego dorobek artystyczny umiejscawia go wśród najlepszych twórców kina światowego.



Robert Altman, bo o nim mowa, w 2004 roku zrealizował swój najnowszy film „The Company”. Wiele razy w swojej twórczości pokazywał zamknięte hermetyczne środowiska. Prezentował je takimi, jakimi są. Starał się bezkompromisowo odsłonić ich słabości ukazując także ich siłę i ich zalety. Tym razem reżyser w swoim najnowszym filmie przedstawia środowisko tancerzy. Życie zawodowe, które ściśle łączy się z życiem prywatnym. Za pomocą zespołu Joffrey Balet z Chicago, Altman pokazuje morderczy wysiłek konieczny do stworzenia sztuki, która tylko pozornie wydaje się lekka. Przyglądamy się zatem od kulis pracy grupy baletowej. Sztuka splata się tutaj z prozą życia. Z różnymi postawami bohaterów ich wzajemnymi stosunkami i wynikającymi z tego konfliktami. W podwójnej roli aktorki i scenarzystki zobaczymy Neve Campbell, która gra tutaj jedną z najlepszych swoich ról - rolę utalentowanej trzeciorzędnej artystki, która dostaje niespodziewaną szansę solowego występu. Natomiast w równie ważnej i brawurowej roli poznajemy dyrektora zespołu zmuszonego do godzenia sztuki z komercją w którego postać wciela się znany w Polsce doskonały amerykański aktor  Malcolm McDowell. Na wielkich i małych dramatach bohaterów opiera się cała dramaturgia filmu i w ten sposób reżyserowi udaje się przekazać cząstkę prawdy o bólu fizycznym o cierpieniu, splatającym się z magią scenicznego występu.



Sądząc, iż najbliższa nasza propozycja przypadnie Państwu do gustu zapraszamy do kina 13 stycznia o godz. 18.00 na jednorazową projekcję dramatu muzycznego Roberta Altmana „The Company”, którego wysoki poziom artystyczny gwarantuje zarówno osoba reżysera jak i aktorów.



Dowodem na to niech będzie filmografia reżysera zamieszczona poniżej, w której odnajdziecie Państwo wiele wybitnych dzieł filmowych, obsypanych  licznymi nagrodami, które zapewne starsze pokolenia kinomanów doskonale znają. Dla młodego pokolenia nasza projekcja będzie natomiast okazją do zapoznania się z najnowszą propozycją tego wybitnego reżysera.



Wybrana filmografia


1954 - The Builders (dokument)
1955 - Przestępcy (The Deliquents)
1957 - The Jeames Dean Story (dokument)
1964 - The Party (krótki metraż); Nightmare in Chicago (TV)
1967 - Countdown
1968 - Ów chłodny dzień w parku (That Cold Day in Park)
1969 - M.A.S.H
1970 - Brewster McCloud
1971 - McCabe and Mrs Miller
1972 - Images
1973 - Długie pożegnanie (The Long Goodbye)
1974 - Złodzieje jak my (Thieves Like Us); California Split
1975 - Nashville - nominacja do Oscara
1976 - Buffalo Bill and the Indians
1977 - Three Woman
1978 - A Wedding (Dzień weselny)
1979 - A Perfect Couple; Quintet; Health
1980 - Popeye
1982 - Come Back to the Five and Dime, Jimmy Dean, Jimmy Dean
1983 - The Streamers; The Diviners
1984 - Secret Honor
1985 - O.C. and Stiggs; Fool for Love
1986 - Beyond Therapy
1987 - Aria cz. IV
1989 - Vincent i Theo (TV)
1992 - Gracz (The Player)
1993 - Na skróty (Short Cuts)
1995 - Pret-a-porter
1996 - Kansas City
1997 - Gun (TV)
1998 - Fałszywa ofiara (The Gingerbread Man)
1999 - Kto zabił ciotkę Cookie (Cookie`s Fortune)
2000 –Doktor T. i kobiety (Dr T and The Woman)
2000 - The Secret Life of Walter Mitty
2001 – Gosford Park
2002 – Voltage



Jednocześnie przypominamy, iż można zapisać się do Klubu Filmowego TCK (zapisy prowadzi TCK - Rynek 5 – wpisowe 20,- zł). Karta członka Klubu, upoważnia do zakupu biletu na projekcje cyklu „CZWARTY ek stra FILM” w kasie kina „Marzenie” z 50% zniżką. Pragniemy również dodać że kasa kina prowadzi na proponowane projekcje przedsprzedaż.



Anna Grygiel


 


 

Komentarze...