Co jadano w średniowieczu? Dowiesz się i spróbujesz na Targu Regionalnym
access_time 2025-10-21 10:54:00
W najbliższą niedzielę, 26 października przy ul. Giełdowej 15 w Tarnowie rusza kolejny Targ Regionalny. Tym razem motywem przewodnim będzie kuchnia polskiego średniowiecza.

„Średniowiecze na talerzu” - takie hasło będzie przyświecać październikowej odsłonie Targu Regionalnego w Tarnowie. Uczestnicy wydarzenia będą mieli okazję sięgnąć po produkty inspirowane kuchnią polskiego średniowiecza, czyli np. wypieki z płaskurki (dawna odmiana pszenicy, nazywana czasem "starszą siostrą orkiszu"), samopszy (najstarszy gatunek pszenicy) i orkiszu. Nie zabraknie także miodów w różnej postaci (m.in. spadziowy, gryczany, lipowy, akacjowy bądź z dodatkami imbiru, cytryny, maliny czy wrzosu).

Podczas targu będzie można rozsmakować się w historycznych przysmakach, ale też posłuchać opowieści o produktach kuchni średniowiecznej oraz o ich zastosowaniu w dzisiejszych czasach. Degustacje przygotują producenci zdrowej, lokalnej żywności, a wydarzenie poprowadzi ekspert kulinarny Paweł Piszczek. Organizatorzy przygotowali również konkurs wiedzy o kuchni średniowiecznej, w którym do wygrania będzie voucher dla dwojga do jednej z tarnowskich restauracji. Przewidziano go na godz. 11.

Początek Targu Regionalnego o godz. 9.

A. Cichy / fot. archiwum

Komentarze...
testststs 10,2,9,1,A,821