Wnętrze hali przy Gumniskiej do remontu
access_time 2017-06-01 06:02:00
Po zakończonej na początku roku termomodernizacji hala widowiskowo-sportowa Pałacu Młodzieży przy ulicy Gumniskiej zmieni się także wewnątrz. - Teraz czas na remont holu, który nie licuje już z zewnętrznym wyglądem hali – zapowiada dyrektor Pałacu Młodzieży, Jerzy Kosiba. Prace będą kosztowały blisko 300 tysięcy złotych, pieniądze pochodzą z budżetu miasta - informuje magistrat.

Wyremontowany zostanie hol i szatnie dla widzów. Jerzy Kosiba przypomina, że wnętrze hali wykonane zostało w standardzie technologicznym, pochodzącym z lat 70-tych minionego stulecia i również w takiej estetyce.

- Chcemy, żeby szatnie i hol były nowoczesne, wygodne w użytkowaniu, lepiej oświetlone – podkreśla. Zgodnie z projektem, przygotowywanym przez Jacka Adamczyka z Referatu Krajobrazu Miasta, hol będzie utrzymany w jednolitej, grafitowo - żółtej kolorystyce, komponującej się z elewacją hali. Znajdzie się też miejsce na stałą ekspozycję sportowych trofeów, zdobytych przez „pałacowych” zawodników. Powstanie czytelny, przyjazny dla użytkowników system identyfikacji kierunkowej, który ułatwi przemieszczanie się i komunikację w hali, a nowe wnętrze ma się cechować prostotą i elegancją.

Prace w holu i w szatniach powinny się zakończyć jeszcze w tym roku. Zmiany zajdą też na scenie hali – stare, drewniane klepki, zniszczone i odpadające, zostaną wymienione na nowe. Nowy parkiet będzie gotowy przed końcem wakacji, prace nad jego wymianą rozpoczną się w połowie czerwca.

Na przyszły rok, jeżeli znajdą się pieniądze, planowane jest wykonanie nowej wentylacji i wymiana krzesełek na widowni. Szacunkowy koszt to 200 tysięcy złotych. - To zakończyłoby prace nad całościową modernizacją hali – mówi Jerzy Kosiba.

W ramach modernizacji hali widowiskowo – sportowej Pałacu Młodzieży przy ulicy Gumniskiej 28 wymieniono 141 okien, 101 grzejników i ponad 900 metrów przewodów instalacji centralnego ogrzewania, zamontowano wydajne oświetlenie ledowe. Budynek zyskał też nową, estetyczną elewację w kolorach szarym i żółtym. Koszt prac wyniósł ponad 2,6 miliona złotych.

Zmieniło się też otoczenie hali – powstały nowe miejsca parkingowe i skwer, który będzie służył mieszkańcom Gumnisk jako miejsce spotkań i osiedlowych imprez plenerowych. Zniszczony asfalt zastąpiła kostka brukowa.

Komentarze...