Jak w 6 krokach przygotować deser lodowy jak z kawiarni we własnym domu?
access_time 2020-03-25 22:56:00
Uwielbiasz desery, którymi możesz delektować się w kawiarniach i lodziarniach? Z pewnością tak. Czy wiesz, że ich smakiem możesz cieszyć się również w zaciszu własnego domu? Efektowne desery szczególnie sprawdzają się na różnego rodzaju przyjęciach organizowanych w domu. Możesz jednak nimi cieszyć się praktycznie każdego dnia. Poniżej podpowiadamy, co zrobić, aby deser prezentował się i smakował, jak ten z kawiarni.

Poszukaj ciekawych inspiracji na pyszny deser lodowy

Zanim przystąpisz do jakichkolwiek przygotowań, zastanów się, jaki dokładnie deser chcesz przygotować. Pamiętaj, że powinien on nie tylko smakować, ale i wyglądać efektownie. Dlatego warto inspiracji poszukać w sieci. Wiele podpowiedzi, jak przygotować desery, jak z kawiarni znajdziesz między innymi na portalach kulinarnych. Możesz też poszukać inspiracji w artykułach takich jak np.: 5 pomysłów na smaczne wiosenne desery w pucharkach do lodów.

Znajdź odpowiedni pucharek lodowy do podania deseru

Kiedy już wiesz, jaki deser chcesz przygotować, wybierz naczynie, które odpowiednio go wyeksponuje. Tutaj najlepiej sprawdzą się pucharki do lodów. Wybór ich jest bardzo szeroki, dlatego na pewno znajdziesz coś, co będzie Ci w pełni odpowiadać. Pamiętaj, że do deserów warstwowych najlepiej sprawdzają się te pucharki, które mają wysokie brzegi. Z kolei, jeśli decydujesz się na klasyczny deser lodowy, możesz postawić na pucharki z bardzo szeroką i niską czaszą.

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki

Zanim przystąpisz do przygotowywania deseru, zadbaj o to, by wszystkie składniki mieć zawsze pod ręką. Jeżeli deser musisz przygotowywać etapami, pamiętaj, żeby na raz wyciągnąć wszystkie składniki, które będą potrzebne Ci w danej chwili, gdyż tworzenie deserów często wymaga określonej temperatury poszczególnych elementów, które później stworzą pyszną kompozycję. Upewnij się również wcześniej, że wszystko, czego potrzebujesz, masz w domu, by nie wychodzić już do sklepu w trakcie pracy nad deserem.

Zrób deser

Kiedy już wszystko masz przygotowane, czas rozpocząć działanie. Jeżeli robisz wybrany deser po raz pierwszy, pamiętaj o tym, aby dokładnie trzymać się przepisu. Chodzi tutaj o gramaturę, a także czas gotowania czy chłodzenia. Czasem wystarczy niewielkie odstępstwo od przepisu, by zamiast pysznego deseru, wyszła mało apetyczna „ciapa”.

Udekoruj przygotowany deser tak, jak Ci się podoba

Kiedy główna część deseru jest już gotowa, nadchodzi pora na to, aby go efektownie udekorować. Tutaj możesz bez problemu puścić wodze swojej fantazji. Pamiętaj jednak o tym, aby dekoracje nie przyćmiły smakiem i wyglądem samego deseru. Czego możesz użyć, by deser prezentował się profesjonalnie? Mogą to być dekoracje z czekolady, bita śmietana, świeże owoce, małe kolorowe beziki… Możliwości w tym zakresie jest naprawdę dużo. Inspiracji do dekoracji deserów również możesz poszukać w internecie.

O tym pamiętaj, przygotowując deser

Desery często wymagają czasu na to, aby poszczególne składniki zdążyły stężeć. Potrzebują też niskich temperatur, aby się nie zepsuły. Uwzględnij to koniecznie, planując pracę nad deserem. Oblicz, ile czasu zajmie Ci samo przygotowanie oraz jaki jest czas potrzebny do zastygnięcia np. galaretki. Dzięki temu zyskasz pewność, że deser będzie gotowy, kiedy goście pojawią się w Twoim domu.

Komentarze...
testststs 10,2,9,1,A