Tradycyjny posiłek arabski zaczyna się od mezze, czyli podania kilkunastu przystawek. Jest to ogromna ilość jedzenia i zwykle nie starcza stołu na wszystkie przekąski. Uczniowie wraz z Mohamedem na przystawkę przygotowali sałatkę oraz łososia z cukinią. Mohamed szczególną uwagę zwracał na sposób przygotowania sałatki – pokrojonych składników nie powinno się mieszać przed podaniem.
[[fotka1]]Po przystawce nastąpiło danie główne – krótko gotowane skrzydełka z kurczaka zaprawione ostrym sosem, posypane cebulką, liściem laurowym i tak upieczone. Skrzydełka podano z bakłażanem pokrojonym w grube plastry, na których położono sałatkę z tartych warzyw (papryka). Dodatkiem był ryż ugotowany z curry.
Drugą potrawą były pieczone w piekarniku placki fatir, będące czymś pośrednim między pizzą i naleśnikiem. Placki zostały polane gorącym wywarem rosołowym. Po wyłożeniu ich na patelnię Mohamed smarował każdy placek masłem i przekładał go mięsem. Tę potrawę podano z sosem czosnkowym.
To tylko kilka potraw arabskich. Bardzo charakterystyczne dla kuchni arabskiej są: tabouleh (sałatka głównie z pietruszki), kibbeh (podobne do klopsów), tahina (pasta sezamowa), baba ghanoush (posiekany bakłażan o specyficznym smaku dymu), houmus (pasta z cieciorki i tahiny), labneh i nadziewane liście winogron. Warto spróbować tradycyjnego mlukhieh (liście mlukhieh z ryżem i kurczakiem) lub shish taouk (kurczak z grilla z przyprawami). Większość potraw można już spróbować w restauracjach arabskich. Najlepiej jednak wybrać się do krajów arabskich. Dla uczniów to szansa na rozszerzenie swoich umiejętności.
Z ciekawostek – niektórzy uważają, że tradycyjny posiłek arabski należy do sportów ekstremalnych z powodu ilości podawanego jedzenia!
BB
Fot. Elżbieta Tepper
Beata Burkat