Mohamed uczy gotować
access_time 2005-04-25 14:59:42
Kuchnię arabską większość z nas kojarzy z kebabem czy falafelem. Inne nazwy jak shawarma, tabouleuh (sałatka z pietruszki), kibbeh (podobne do klopsów) czy fantastyczne mlukhieh (liście mlukhieh z ryżem i kurczakiem) są dla nas niezrozumiałe. Uczniowie klasy zawodowej kucharskiej w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych przeszli krótki „kurs” gotowania po arabsku. Gotował i radził Mohamed Nasef – mieszkający już od dłuższego czasu w Polsce.

Tradycyjny posiłek arabski zaczyna się od mezze, czyli podania kilkunastu przystawek. Jest to ogromna ilość jedzenia i zwykle nie starcza stołu na wszystkie przekąski. Uczniowie wraz z Mohamedem na przystawkę przygotowali sałatkę oraz łososia z cukinią. Mohamed szczególną uwagę zwracał na sposób przygotowania sałatki – pokrojonych składników nie powinno się mieszać przed podaniem.



[[fotka1]]Po przystawce nastąpiło danie główne – krótko gotowane skrzydełka z kurczaka zaprawione ostrym sosem, posypane cebulką, liściem laurowym i tak upieczone. Skrzydełka podano z bakłażanem pokrojonym w grube plastry, na których położono sałatkę z tartych warzyw (papryka). Dodatkiem był ryż ugotowany z curry.



Drugą potrawą były pieczone w piekarniku placki fatir, będące czymś pośrednim między pizzą i naleśnikiem. Placki zostały polane gorącym wywarem rosołowym. Po wyłożeniu ich na patelnię Mohamed smarował każdy placek masłem i przekładał go mięsem. Tę potrawę podano z sosem czosnkowym.



To tylko kilka potraw arabskich. Bardzo charakterystyczne dla kuchni arabskiej są: tabouleh (sałatka głównie z pietruszki), kibbeh (podobne do klopsów), tahina (pasta sezamowa), baba ghanoush (posiekany bakłażan o specyficznym smaku dymu), houmus (pasta z cieciorki i tahiny), labneh i nadziewane liście winogron. Warto spróbować tradycyjnego mlukhieh (liście mlukhieh z ryżem i kurczakiem) lub shish taouk (kurczak z grilla z przyprawami). Większość potraw można już spróbować w restauracjach arabskich. Najlepiej jednak wybrać się do krajów arabskich. Dla uczniów to szansa na rozszerzenie swoich umiejętności.



Z ciekawostek – niektórzy uważają, że tradycyjny posiłek arabski należy do sportów ekstremalnych z powodu ilości podawanego jedzenia!



BB



 



Fot. Elżbieta Tepper
Beata Burkat
Komentarze...