Jak powstają opłatki z Błonia koło Tarnowa
access_time 2010-12-22 09:29:47
W Błoniu koło Tarnowa kończy się pieczenie opłatków. Najwięcej powstaje oczywiście białych, ale są także opłatki niebieskie, żółte, różowe, zielone i pomarańczowe.


- Receptura od lat jest taka sama. "Opłatek powstaje z mąki i wody, ciasto trzeba dobrze wymieszać i trafia ono do specjalnego pieca. Samo pieczenie trwa niecałe dwie minuty. Później opłatki przenosi się do nawilżalni, wycina i pakuje - opowiada ks. Wiesław Czaja dyrektor zakładu przetwórczo-handlowego.


Pobierz nagranie


Najwięcej pracy jest od września do grudnia. Opłatki są zamawiane przez proboszczów diecezji tarnowskiej, kupują je także księża pracujący na misjach. Opłatki z Błonia pojechały w tym roku m.in. do Francji, Niemiec, Norwegii i na Ukrainę.

Uzyskane w ten sposób pieniądze przeznaczone są na utrzymanie tarnowskiego seminarium.


Foto DSI. Przygotowała Ewa Biedroń, Diecezjalny Serwis Informacyjny

Komentarze...