Przyjdź na Rynek spróbować regionalnych specjałów
access_time 2012-06-15 16:14:03
W najbliższą niedzielę (17 czerwca) do Tarnowa zawita Małopolski Festiwal Smaku. Jak co roku będzie można kosztować małopolskich specjałów, smacznie prezentujących się na stoiskach wystawców z powiatów tarnowskiego, dąbrowskiego, brzeskiego i bocheńskiego.
W niedzielę odbędzie się półfinałowy kiermasz na tarnowskim Rynku. Rozpocznie się o godzinie 10.00 i do godziny 18.00 będzie można kosztować małopolskich specjałów, smacznie prezentujących się na stoiskach wystawców, którzy zgłosili się do konkursu oraz wziąć udział w plebiscycie. Ponadto dla osób, które tego dnia odwiedzą tarnowski Rynek szereg atrakcji, m.in. pokaz gotowania oraz uczta muzyczna, a wystąpią: After Day, Leliwa Jazz Band i na zakończenie, koncert finałowy zespołu Personel. Publiczność oceni produkty i potrawy w czterech kategoriach. Jako "Ekologiczne przysmaki" pojawią się bio soki oraz razowiec lipnicki z masłem ziołowym. W kategorii "Tradycyjne specjały" w plebiscycie weźmie udział chleb żarnowy i danie z fasoli "Piękny Jaś" z Doliny Dunajca. "Smakołyki z legendą" będą reprezentować:
  • kiełbasa wiejska tuchowska,
  • galicyjskie chrzany,
  • cebulek i miodówka pogórska
  • wiśnickiego makaronu domowego
  • miodu mniszkowego i wiejskiego chleba żytniego,
  • buraki tarte
  • kiełbasa wiejska filipowicka
  • szynka tradycyjna. Kategoria "Jak u mamy" jest reprezentowana przez takie potrawy jak:
  • kotne kluski ze słoniną,
  • kluski ziemniaczane z farszem serowym okraszone skwarkami z cebulą,
  • rosół polski i kotlety z białej fasoli,
  • wolickie pierogi z mięsem kraszone cebulką podawane z tradycyjnym czerwonym barszczykiem,
  • kiełbasa dworska z udźca z indyka oraz rolada z polędwiczki wieprzowej z knelem,
  • szpinakiem i pieczarkami. Odwiedziny na tarnowskim Rynku to również okazja by rozszyfrować nazwy prołziok i gomółki oraz poznać smak rarytasów, które się pod nimi kryją. W tej kategorii pojawi się również wolańska kura nadziewana, dżem z płatków róży "Moulin Rouge", smalec z cebulką i mlekiem, sok z róży i bzu białego, kapuśniaczki oraz strojcowskie Zawijoki z ziemniaków. W pokazie gotowania zostanie zaprezentowany filet z pstrąga z wędzonym boczkiem na soczewicy smalcem wędzonej. PROGRAM: 9.45 Zespół Personel 10.00 Otwarcie tarnowskiego półfinału 8. Małopolskiego Festiwalu Smaku:
  • przedstawienie zasad konkursu i plebiscytu „Małopolski Smak”
  • rozpoczęcie degustacji oraz plebiscytu „Małopolski Smak”
  • prezentacje wystawców 11.00 Rozpoczęcie konkursu „Małopolski Smak” 11.40 Zespół After Day 12.00 Rozpoczęcie pokazu gotowania 12.05 Zespół After Day 13.40 Zespół Leliwa Jazz Band 15.00 Zakończenie plebiscytu „Małopolski Smak” 15.05 Zespół Leliwa Jazz Band 16.20 Zespół Personel 17.00 Rozstrzygnięcie konkursu i plebiscytu „Małopolski Smak”
  • wręczenie wystawcom nagród i dyplomów
  • losowanie nagrody dla publiczności 17.30 Zespół Personel
  • Komentarze...