Cholesterol jest lipidem, a mówiąc prościej – rodzajem tłuszczu będącym składową wszystkich komórek zwierzęcych. Stanowi czynnik niezbędny naszemu organizmowi do powstawania m.in. hormonów płciowych, witaminy D czy kwasów żółciowych. Jest niezbędny, aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował.
Skąd więc jego zła sława?
Z jego dwoistej natury. Mianowicie ta tłusta woskowata substancja w naszym organizmie pochodzi z dwóch źródeł. Pierwszym z nich jest wątroba, produkowany w niej cholesterol zaspokaja ok. 2/3 naszych potrzeb. Drugie źródło stanowi cholesterol egzogenny, czyli dostarczany wraz z pożywieniem.
Wyróżniamy dwie frakcje cholesterolu: LDL (tzw. "zły cholesterol") i HDL (tz. "dobry cholesterol"). Nadmiar LDL odkłada się w ścianach naczyń krwionośnych w formie blaszek miażdżycowych, przyczyniając się do rozwoju chorób krążenia, cukrzycy, zwiększając ryzyko udaru i zawału serca. HDL natomiast chroni organizm przed miażdżycą, ponieważ pomaga w usuwaniu złego cholesterolu z krwi.
Aby oszacować, czy poziom cholesterolu jest prawidłowy, należy wykonać biochemiczne badania krwi. Nie wystarczy jednak zbadanie całkowitej zawartości cholesterolu – TC, należy ocenić cały lipidorgam wg następujących norm:
cholesterol całkowity wynosi poniżej 175 mg%,
norma HDL cholesterolu dla mężczyzn powyżej 40 mg, a dla kobiet powyżej 50mg,
norma LDL cholesterolu wynosi w przypadku:
a) osób zdrowych 115 mg
b) osób chorych np. na cukrzycę, poniżej 100 mg
c) osób chorych na cukrzycę i chorobę ę serca, poniżej 70mg,
norma triglicerydów (tłuszcze, które służą do magazynowania energii z pożywienia) wynosi 150mg%.
Siła dobrej diety
Tak jak wcześniej wspominano, część cholesterolu przyjmujemy z pokarmem pochodzenia zwierzęcego, spożywając: pełnotłusty nabiał, tłuste mięso i wędliny, masło, żółtko jaj, sery żółte i topione. Jeśli ich podaż przewyższa zapotrzebowanie naszego organizmu, stężenie LDL i triglicerydów podnosi się i mamy do czynienia z tzw. hiperlipidemią. Jej powstawaniu sprzyjają też: nadwaga, stres, brak regularnej aktywności fizycznej, niektóre choroby, jak również pewne czynniki dziedziczne.
Jak nie dopuścić do hiperlipidemii?
Powinniśmy eliminować stres, dbać o prawidłową wagę, uprawiać sport, a przed wszystkim prawidłowo komponować dietę. Nasz jadłospis powinien być bogaty w produkty zawierające błonnik – pieczywo z mąki z pełnego przemiału, płatki owsiane, owoce i warzywa. Nie powinno w nim zabraknąć oliwy z oliwek oraz ryb. Jeśli mamy problem z wyborem właściwych produktów i oszacowaniem bilansu energetycznego, powinniśmy zasięgnąć rady specjalisty w zakresie żywienia. Warto pamiętać, ze dieta i ruch to znacznie lepszy pozbawiony skutków ubocznych sposób eliminacji złego cholesterolu, niż tabletki.
Pogromcy cholesterolu
głóg – flawonoidy zawarte w głogu rozszerzają naczynia wieńcowe i zwiększają przepływ krwi. Przyjmowanie nalewki z głogu redukuje podwyższony poziom cholesterolu i triglicerydów,
olej z wątroby dorsza (tran) – zmniejsza stężenie cholesterolu i lipidów w surowicy krwi,
soja – zawartość kwasu omega-3 wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, cholesterolu całkowitego, hamuje powstawanie zakrzepów,
awokado – dojrzałe awokado można wykorzystać do przygotowania dietetycznej pasty do smarowania pieczywa, która korzystnie obniży cholesterol,
zielona herbata – wywar z zielonej herbaty parzonej 2-3 minuty korzystnie redukuje podwyższony cholesterol
marchewka – błonnik zawarty w marchewce wpływa na obniżenie cholesterolu całkowitego.
Jak powinna wyglądać dieta pomagająca obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi?
Stosując odpowiednio skomponowaną dietę można poradzić sobie z podwyższonym poziomem cholesterolu. Jednak nie jest to 2 tygodniowa dieta cud, lecz zmiana nawyków żywieniowych na stałe. Poniżej prezentujemy przykładową dietę zalecaną osobom w hiperlipidemi skomponowaną przez dietetyka NaturHouse Panią Justynę Oszkandy:
Osoby mające problem z podwyższonym poziomem cholesterolu zapraszamy na konsultacje dietetyczne do Centrum Naturhouse przy ul. Mościckiego 47 w Tarnowie.
tel. 14 307 08 08
e-mail: tarnow.moscickiego@naturhouse-polska.com
Godziny otwarcia:
Poniedziałek: 12:00 - 20:00
Wtorek, Czwartek: 7:00 - 15:00
Środa: 11:00 - 19:00
Piątek: 9:00 - 17:00
Sobota: 7:00 - 11:30
Nasi dietetycy:
Justyna Oszkandy