Szansa na zmiany na terenach po "Owintarze" (FOTO)
access_time 2015-12-16 10:01:51
Znamy najlepsze prace konkursowe dotyczące zagospodarowania m.in. terenów po dawnym „Owintarze”. Sąd konkursowy uznał, że najlepszą propozycję przedstawił zespół projektowy PA Nowa z Gliwic. Zdecydowano nie przyznawać nagrody głównej, zdobywca drugiego miejsca otrzymał 90 tys. zł.
Konkurs polegał na opracowaniu koncepcji zagospodarowania południowo-zachodniej części śródmieścia Tarnowa, w tym poprzemysłowego terenu byłego zakładu „Owintar”. Do konkursu przystąpiło sześć firm: trzy z Gliwic, dwie z Krakowa i jedna z Poznania. Koncepcja swoim zakresem miała obejmować nie tylko sam teren po dawnym „Owintarze”, ale także tereny bocznicy kolejowej oraz otoczenia dworca PKP. Członkowie Sądu Konkursowego oceniali również, czy zgłoszone prace nawiązują formą architektoniczną do funkcji historycznej tego terenu. - Jedną z najważniejszych kwestii był sposób rozwiązania palącego problemu rozprowadzenia ruchu z tej części miasta na zewnętrzny układ drogowy, głównie na ulicę Tuchowską – tłumaczy Jacek Czarnik z Referatu Planowania Przestrzennego UMT, członek Sądu Konkursowego. – Teren ten obecnie nie posiada rozwiązań komunikacyjnych, co sprawia, że tak atrakcyjny obszar w centrum miasta nie jest wykorzystany – dodaje Jacek Czarnik. Kolejne, trzecie miejsce i 35 tys. zł, zdobyły ex aequo dwie firmy z Krakowa. Pozostałym uczestnikom konkursu przyznano również wyróżnienia po 10 i 5 tys. zł. Po zakończeniu konkursu wszystkie prace zostaną zaprezentowane podczas wystawy pokonkursowej, którą będzie można oglądać przez trzy miesiące w Sali Lustrzanej. – Przez ten czas mieszkańcy będą mogli uczestniczyć w konsultacjach społecznych dotyczących zagospodarowania tego terenu. Każdy, kto jest zainteresowany jakimkolwiek aspektem przebudowy tej części miasta, będzie mógł się wypowiedzieć, zarówno właściciele tych terenów, jak i mieszkańcy – zachęca prezydent Roman Ciepiela. Przypomnijmy, że obszar ten nie jest własnością miasta i to, czy koncepcja doczeka się realizacji, w dużej mierze zależeć będzie od właścicieli terenów, które są objęte projektem. Zakład Przemysłu Owocowo-Warzywnego „Owintar” powstał w 1951 roku na terenach dawnego browaru księcia Romana Sanguszki. Do 1998 roku produkował m.in dżemy, powidła, koncentraty oraz soki owocowe i warzywne, wina owocowe, musztardy, a także ocet. Po upadku zakładu, w 2008 roku, większość budynków wyburzono.
Komentarze...
testststs 10,2,9,1,A