Przekąski uwielbiane na Ukrainie – co wybrać?
access_time 2022-02-15 13:30:00
Co łączy kawior z cukierkami? Poczucie luksusu oraz myśl, że jemy te przysmaki z powodu wyjątkowych okazji. Nie dziwi więc fakt, że Ukraińcy uwielbiają takie przekąski, ponieważ mogą kojarzyć im się z dobrze spędzonymi chwilami w gronie najbliższych osób. Co jeszcze można zjeść, by cieszyć się smakiem pysznego jedzenia w prawdziwie ukraińskim stylu? Oto kilka naszych propozycji.

Na pierwszym miejscu: słonina

Pewnie wielu z Was w tym momencie zastanawia się, dlaczego nie kawior? Otóż to słonina jest bardziej swojskim jadłem, to o niej, a nie o kawiorze powstają piosenki przytaczane potem na wielu biesiadach. To słonina łączy różne grupy społeczne – sięgają po nią zarówno ci zamożni, jak i osoby o niższym statusie ekonomicznym. Nie jest więc niczym zaskakującym, że ten przysmak zasługuje na specjalne docenienie. Słoninę można jeść w wersji wytrawnej, marynowanej, a nawet słodkiej. Wielu już dorosłych Ukraińców przypomina sobie z dzieciństwa chwile, gdy zajadało się słoniną polaną czekoladą. Taka wersja może niedoinformowanych wprowadzić w błąd, ponieważ słonina polana czekoladą wygląda niczym zwyczajne ciasteczka czy inne łakocie. Na cześć słoniny powstało również muzeum. Jest to więc naprawdę ważny element kultury.

Kawior – smak ukraińskiego luksusu

Szampan i kawior wielu osobom kojarzy się wprost z luksusem, zwłaszcza tym we wschodnim wydaniu. Kawior to po prostu solona rybia ikra. Jednak, żeby nie było tak prosto, należy pamiętać, że pozyskuje się ją tylko z konkretnych gatunków ryb. Najbardziej klasycznym kawiorem ukraińskim jest kawior czarny. Można go pozyskać z jesiotra, a także takich ryb jak siewruga czy bieługa. Taki kawior posiada spore jajeczka oraz mocny jednorodny smak. Natomiast od ryb łososiowatych można pozyskać kawior czerwony. Im z mniejszych jajeczek się składa, tym jest bardziej ceniony przez smakoszy tego niezwykłego przysmaku. Kawior jest naprawdę zdrowy – to prawdziwa skarbnica takich składników jak witamina A, D, E, a także magnezu, fosforu, cynku czy jodu. Jedzenie kawioru to więc nie tylko luksus, ale również możliwość pozytywnego wpływu na swoje zdrowie.

Słodycz rozpływająca się w ustach

Oprócz kawioru, słoniny i różnorodnych trunków, Ukraina słynie także z czekoladowych przyjemności. Torty ukraińskie znane są w całym świecie, a cukierki Roshen to wykwintne słodycze, które zdobywają rozgłos w różnych krajach, w tym w Polsce. Charakteryzują się wysoką jakością i dużą zawartością czekolady oraz smakiem. Nie można też pominąć ukraińskich pianek, którymi zajadają się dzieciaki oraz dorośli również poza granicami Ukrainy.

Komentarze...
testststs 10,2,9,1,A,821