Zrób to sam: 4 koktajle doładowujące odporność - przepisy na koktajle wzmacniające
access_time 2021-05-17 09:00:00
Odporność organizmu w dużej mierze zależy od sposobu żywienia. Dobrze zbilansowana dieta pobudza do wytężonej pracy układ immunologiczny, zapobiega infekcjom, dodaje siły i witalności. A zadbanie o nią nie jest wcale trudne - idealnym i szybkim sposobem na zwiększenie odporności są choćby koktajle, które w dodatku są pyszne i pomagają w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Przekonaj się o tym, sprawdzając poniższe przepisy.

Witaminy i minerały ważne dla odporności

Prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego wymaga stosowania odpowiedniej diety, obfitej w witaminy i minerały. Szczególnie ważne są tu witaminy C i D, a także kwasy Omega. Najlepiej dostarczać je razem z pożywieniem, nie zawsze jest to jednak proste. Dość problematyczna pod tym względem jest witamina D, nazywana witaminą słońca - jest syntezowana w skórze pod wpływem promieni słonecznych. W okresie jesiennym i zimowym, większość osób cierpi na jej niedobory, co może skutkować osłabieniem odporności oraz większą podatnością na różnego rodzaju infekcje. Warto więc suplementować ją, poprzez przyjmowanie preparatów witaminowych skoncentrowanych na wzmacnianiu układu immunologicznego. Ich sporą ofertę posiada apteka internetowa wapteka.pl. Na pewno każdy znajdzie tam coś dla siebie.

Koktajle z zielonymi warzywami

Spożywanie każdego dnia 5 porcji warzyw i owoców, to podstawa zdrowego i pełnowartościowego jadłospisu. Łatwo można przemycić je do diety właśnie przy pomocy koktajli. W smoothie można bowiem umieścić dowolne owoce i warzywa, także te mało lubiane - po zmiksowaniu z pozostałymi składnikami będą niewyczuwalne. Mając na celu wzmocnienie odporności, dobrze dodać do koktajlu zielone warzywa, takie jak szpinak i jarmuż, które są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Propozycje na dwa zielone koktajle na odporność to:

Koktajl szpinakowy:

  • 1 banan

  • 1 kiwi

  • dwie garści szpinaku

  • sok z 1 pomarańczy

  • 1 cm imbiru startego na tarce

  • 150 ml wody

Wszystkie składniki należy zmiksować i najlepiej wypić od razu po przygotowaniu.

Koktajl jarmużowy:

  • garść jarmużu

  • 1 kiwi

  • 150 ml soku jabłkowego

  • pół łyżeczki kurkumy

  • sok z 1 cytryny

  • szczypta pieprzu

Zmiksować i wypić - do tego koktajlu najlepiej użyć domowego soku jabłkowego, opcjonalnie wody.

Koktajle na słodko - dla dzieci i łasuchów

Ostre przyprawy, takie jak imbir i kurkuma, nie wszystkim przypadną do gustu. Całe szczęście, odporność wzmocnią także nieco słodsze składniki, jak miód czy sok malinowy. Takie koktajle posmakują dzieciom oraz osobom, które przepadają za słodkościami. Oto przepisy:

Koktajl z sokiem malinowym

  • 100 ml naparu liści maliny

  • sok z 1 pomarańczy

  • 50 ml soku malinowego

  • szczypta kardamonu

  • opcjonalnie: miód

Koktajl z awokado i aronią

  • miąższ z 1 awokado

  • 1 dojrzały banan

  • łyżka kakao

  • 100 ml soku z aronii (domowego lub kupnego, bez dodatku cukru)

Każdy z tych koktajli jest bogaty w witaminę C oraz przeciwutleniacze, a przy okazji wspaniale smakuje.

Czym słodzić domowe koktajle?

Chcąc nieco wzbogacić smak domowych koktajli, można je posłodzić. Najlepiej użyć do tego miodu lub jego przetworów, które wykazują bardzo korzystne działanie pod względem wzmacniania układu immunologicznego. Dobrym wyborem będzie choćby pierzga, która działa także antywirusowo i przeciwbakteryjnie oraz jest bogata w cenne witaminy. Pierzga pszczela - czym jest i jakie ma właściwości? Stosowanie i przepisy z pierzgą pszczelą są bardzo proste. Pierzga to pokarm pszczół, który składa się z pyłku kwiatowego, śliny pszczół i miodu. Posiada formę grudek i jest uznawany za jeden z najbardziej wartościowych składników spożywczych, który warto włączyć do codziennej diety. Pierzga sprawdzi się jako dodatek do domowych koktajli lub spożywana samodzielnie. Można np. zalać ją ciepłą wodą, dodać łyżkę miodu i wypijać na czczo. Pysznie i zdrowo!

Komentarze...
testststs 10,2,9,1,A