Wieniec dożynkowy z Poręby Radlnej znów najpiękniejszy w kraju
access_time 2020-09-21 10:06:00Zwycięski wieniec przypomina jednocześnie koronę i kopę zboża. Został upleciony z kłosów wszystkich zbóż, różnego rodzaju ziół, traw, owoców, warzyw, lnu, prosa, wrzosa i jarzębiny. Dodatkowo został wzbogacony przez kwiaty i ozdoby, zrobione ze słomy. Podstawa wieńca została wypleciona z żyta, ozdobiona wianuszkiem z ziół, kwiatów, owoców jarzębiny i bukszpanu. Z podstawy wychodzą cztery promieniste łuki, wyplecione z kłosów pszenicy i jęczmienia, w kompozycji stanowiąc okazałe pióropusze. Między łukami są cztery półkola, wyplecione z owsa, będąc elementami ozdobnymi wieńca. W górnej części jest korona z lnu i kwiatów. – Grunt to dobry pomysł – podkreśla stojący na czele grupy wieńcowej Jan Skórka z Poręby Radlnej, który wyplataniem wieńców z sukcesami zajmuje się już od przeszło dekady. – Centralne miejsce zajmuje umieszczony na wierzchołku krzyż jako symbol naszej wiary. Jest też bochen chleba – symbol pracy rąk ludzkich, braterstwa i dostatku – dodaje.
Zwycięzcy zgodnie z regulaminem zainkasowali 10 tys. zł nagrody głównej. Prezydenta Polski, gospodarza wydarzenia reprezentowała jego żona Agata Kornhauser-Duda. Grupa wieńcowa z Poręby Radlnej wygrała w 2018 roku podczas Dożynek Prezydenckich w Spale. Warto dodać, że porębianie cztery lata z rzędu wygrywali też konkursy na wieniec tradycyjny na Dożynkach Wojewódzkich (2016-2019).
Fot. Grzegorz Jakubowski / KPRP