Nie wyrzucaj jedzenia, podziel się nim. W Tarnowie działa jadłodzielnia
access_time 2019-08-05 15:25:00Polska znajduje się w czołówce krajów europejskich, w których wyrzuca się najwięcej jedzenia. Statystyczny Polak marnuje 235 kg. żywności rocznie. W skali całego kraju to ok. 9 mln ton. Według badania CBOS co czwarty z nas wyrzucił jedzenie w ciągu ostatnich siedmiu dni. Jednym ze sposobów walki z problemem marnowania jedzenia jest foodsharing - idea, która przywędrowała do nas z Niemiec i stoi za naszym rodzimym pomysłem "Jadłodzielni".
„Jadłodzielnia” w CH "Bazar" została udostępniona przez organizację Foodsharing Tarnów. Miejsce to powstało głównie z myślą o osobach niezamożnych, ale jak przekonują organizatorzy, jedzeniem może częstować się każdy, bo jadłodzielnie to nie punkty pomocy, tylko miejsce budowania świadomości by nie marnować jedzenia.
W „Jadłodzielni” nie wolno zostawiać m.in. surowego mięsa, produktów zawierających surowe jaja, np. kremów, budyniów, otwartych puszek czy słoików z przetworami, żywności, która miała kontakt z pleśnią. Co zatem należy przynosić? Mile widziane są produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości („najlepiej spożyć przed”), ale nie przekroczyły terminu podatności do spożycia („należy spożyć do”), produkty zapakowane lub w pojemnikach, a także żywność domowa, jak ciasta, zupy, szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania.
ac / fot. archiwum