Małopolski Festiwal Smaku w Wojniczu
access_time 2019-07-29 12:33:00
Proziaki z maślakami i młodą włoszczyzną oraz oscypkiem, koziołki na okrągło z jabłkami łąckimi, śmietaną i toffi – to tylko niektóre z przysmaków, których można było skosztować podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku w Wojniczu.

W festiwalowej kuchni, podczas pokazów gotowania, smakowite potrawy przygotowywał znakomity kucharz Andrzej Polan, a uczestnicy mogli nie tylko podpatrywać mistrza w akcji, ale także skosztować przygotowanych przez niego potraw, np. idealnego na upały chłodnika ogórkowego, którym częstowali przedstawiciele zarządu województwa.

Po ocenieniu potraw konkursowych, jury postanowiło przyznać pierwsze miejsce Kołu Gospodyń Wiejskich ECOBABKI z Biadolin Radłowskich za zupę z cukinii z grzankami i pestkami dyni, zaś wyróżnienia KGW z Olszyn za pierożek ziemniaczany z nadzieniem szpinakowo-serowym, KGW Stróże za pasztet z fasoli „Piękny Jaś” i KGW „U Tatara” z Siedliszowic za gęś babci z kalarepą na zasmażce z mlekiem.

Tradycyjnie na Małopolskim Festiwalu Smaku dostępna była wypoczynkowa strefa dla całych rodzin, w tym zabaw dla dzieci.

Fot. Mateusz Niemczura

Komentarze...
testststs 10,2,9,1,A