Sarnina królowała na jubileuszowym konkursie "Dzikie Smaki"
access_time 2019-03-14 12:33:00
W Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Ignacego Jana Paderewskiego w Ciężkowicach odbyła się V edycja Wojewódzkiego Konkurs Kulinarnego „Dzikie Smaki”. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować gulasz z sarny po myśliwsku.

W konkursie wzięli udział uczniowie z 12 szkół z całej Małopolski, którzy musieli ciągu 120 minut musieli przygotować gulasz z sarny po myśliwsku. Ostatecznie pierwsze miejsce zajęła Izabela Święszek z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie, która przygotowała grzybowy gulasz z sarniny z musem z pasternaka podany z pikantnym ajwarem, chrupiącą kulką ziemniaczaną i pianą jałowcowo-jabłkową. Drugie miejsce przypadło Dominice Dzidek z Zespołu Szkół w Zatorze, a trzecie Katarzynie Nowak z ZSOiZ w Ciężkowicach.

Organizatorami konkursu byli Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Ignacego Jana Paderewskiego w Ciężkowicach, Klub Kolekcjonera Okręg Tarnów, Starostwo Powiatowe w Tarnowie, Burmistrz Miasta i Gminy Ciężkowice, Muzeum Przyrodnicze im. Krystyny i Włodzimierza Tomków w Ciężkowicach, Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Polski Związek Łowiecki dostarczył surowiec potrzebny do przygotowania potraw.

Komentarze...
testststs 10,2,9,1,A