Dziś jest mecz? Przygotuj coś na ząb!
access_time 2017-01-01 17:40:00Francuskie świderki
Gotowe ciasto francuskie smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy startym serem (najlepiej twardym typu parmezan), doprawiamy solą, ostrą papryką i/lub kminkiem. Ciasto kroimy na długie i wąskie paski, a następnie skręcamy. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200 st. C.
Nachos z sosem serowym
Nachos kupujemy gotowe, ale sos robimy samodzielnie. W garnku roztapiamy 2 łyżki masła i dodajemy 2 łyżki mąki. Następnie wlewamy szklankę mleka i mieszamy. Chwilę gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje. Wtedy dodajemy 250 g startego sera typu cheddar. Można doprawić papryką w proszku, przeciśniętym przez praskę czosnkiem lub ostrą papryką typu jalapeno.
Domowe pieczone frytki
Ziemniaki szorujemy, kroimy bez obierania w grube plastry, a potem na frytki. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem, ewentualnie też mieloną papryką. Następnie pieczemy ok. 30 min. w temp. 200 st. C. Podobnie można przygotować frytki z selera, pietruszki, marchewki lub batatów. Świetnie smakują z sosem czosnkowym.
Cieciorka jak popcorn
Cieciorkę z puszki osączamy i osuszamy. Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w temp. 200 st. C. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy solą, słodką mieloną papryką, szczyptą kurkumy i mielonej ostrej papryki, mieszamy z oliwą. Następnie wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 min.
Pizza
Mało kto wie, że przepis na pizzę to tylko kilka składników. Wystarczy wyrobić ciasto z 4 szklanek mąki, 1 szklanki wody z dodatkiem 1 łyżeczki drożdży w proszku i szczypty soli. Na wierzch można układać to, co podpowiada fantazja i… zawartość lodówki. Wadą pizzy domowej roboty jest czas – ciasto po wyrobieniu potrzebuje ok. godziny na wyrośnięcie. Szybciej będzie kupić pizzę online. Duży wybór ma np. pizzeria Gusto Dominium, której dania można zamówić przez PizzaPortal.pl. W menu jest pizza Dominium, która pozwala wybrać grubość ciasta i samodzielnie skomponować składniki.