Choinki wysadzane z gruntu, z korzeniami do plastikowych donic. Cena tych drzewek kształtuje się od 40 do 50 zł. - Będą i mniejsze, tańsze choineczki - zapewnia sprzedający. To dobry pomysł na tradycyjną choinkę, zwłaszcza, że po świętach, drzewko można rozebrać i wysadzić do ogródka. Ważne tylko by nie przeżyło szoku termicznego - ponoć jak donoszą najstarsi górale w styczniu ma być mroźno. – Drzewko po świętach najlepiej przetrzymać jakiś czas w piwnicy, lub garażu, aby nie było zbyt dużej, gwałtownej zmiany temperatury – radzi właściciel choinek. Choinki uprawia na niewielkim 20 arowym poletku, te - które aktualnie sprzedaje, mają od 5 do 7 lat.
Ceny gotowych stroików kształtują się od 5 do 25 zł, w zależności tego, jakie są duże i oczywiście jak ocenia swój wkład pracy sprzedający. Ale można przecież zakupić gałązki i dodatki do stroików i samemu wedle własnej fantazji przygotować świąteczne stroiki. Pozłacane trawy i inne elementy można nabyć już nawet za 1,50. Dużo droższa jest jemioła – za ładną dużą gałązkę trzeba zapłacić 10 zł.
Wigilia nie może się obyć, bez tradycyjnego w naszym regionie kompotu z suszonych śliwek i zupy grzybowej. Jak zawsze są na Burku grzyby suszone i suszone owoce w bardzo dużym wyborze. Najtańsze suszone śliwki, jakie zauważyłam to 6 zł za kg.