Dwadzieścia trzy szkoły zgłosiły się do konkursu. Potrawy oceniane były przez dwie komisje – techniczną, która zwracała uwagę na organizację stanowiska, tempo pracy, higienę produkcji i sposób wydania oraz degustacyjną, której zadaniem było wybrać najbardziej atrakcyjną potrawę pod względem smaku i dekoracji. Konkurs to świetny sprawdzian nie tylko umiejętności uczniów, ale też pomysłowości oraz inicjatywy. Przyszli kucharze wyrabiają w sobie poczucie estetyki, bo ważny jest również sposób podania potrawy i wystrój stołu.
Z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomiczych w Tarnowie w konkursie wystartowały: Anna Radoń, Sylwia Świerczek, Ewa Kleszcz i Monika Golonka. Nie zdobyły wysokiego miejsca, ale warto popatrzeć na przygotowane przez nich potrawy. Ania przygotowała kurczka duszonego z cukinią i melonem w jogurcie naturalnm z kulkami ryżowymi, Sylwia - koktajl z krewetek, Ewa - delikatną roladkę z kaczki z nadzieniem morelowym i podrobami z pierożkami leśnymi.
W udziale uczniów pomagali szefowie kuchni restauracji "Pasaż" i "Willa Krzyska".
BB