Kuchnia bliska natury
access_time 2006-05-10 19:03:17
W Krakowie już po raz siódmy odbył się Konkurs Szkół Gastronomicznych. Tym razem tematem było hasło "Bliżej natury" a uczestnicy zaprezentowali potrawy przygotowane na bazie surowców naturalnych. Owoce morza, ryby, kurczak, pierożki - to niektóre z potraw przygotowanych przez młodych kucharzy. W konkursie wzięli udział również uczniowie tarnowskiego gastronomika.

Dwadzieścia trzy szkoły zgłosiły się do konkursu. Potrawy oceniane były przez dwie komisje – techniczną, która zwracała uwagę na organizację stanowiska, tempo pracy, higienę produkcji i sposób wydania oraz degustacyjną, której zadaniem było wybrać najbardziej atrakcyjną potrawę pod względem smaku i dekoracji. Konkurs to świetny sprawdzian nie tylko umiejętności uczniów, ale też pomysłowości oraz inicjatywy. Przyszli kucharze wyrabiają w sobie poczucie estetyki, bo ważny jest również sposób podania potrawy i wystrój stołu.

 

 hspace=Z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomiczych w Tarnowie w konkursie wystartowały: Anna Radoń, Sylwia Świerczek, Ewa Kleszcz i Monika Golonka. Nie zdobyły wysokiego miejsca, ale warto popatrzeć na przygotowane przez nich potrawy. Ania przygotowała kurczka duszonego z cukinią i melonem w jogurcie naturalnm z kulkami ryżowymi, Sylwia - koktajl z krewetek, Ewa - delikatną roladkę z kaczki z nadzieniem morelowym i podrobami z pierożkami leśnymi.

 

W udziale uczniów pomagali szefowie kuchni restauracji "Pasaż" i "Willa Krzyska".

 

BB

 

 

Komentarze...
testststs 10,2,9,1,A