Rodzinny śledzik prezydenta
access_time 2013-10-01 15:36:47
Tłum smakoszy szturmował restaurację Hotelu Tarnovia w ostatnią niedzielę podczas odbywającego się tu tradycyjnego brunchu. Niewątpliwie to zasługa Henryka Słomka-Narożańskiego. Dziewiąty brunch i po raz pierwszy przystawka, a nie danie główne w roli głównej. Także po raz pierwszy, od początku do końca polska potrawa.
- To był śledź wysokiej próby. Marynowany przez dobę w specjalnej zalewie, wydany z lekką sałatką, smakował nie tylko zadeklarowanym wielbicielom tej rybki - ocenia Paweł Piszczek, wydawca portalu Coś na Ząb TV i felietonista kulinarny. - Co mnie szczególnie cieszy, to fakt, że po raz pierwszy nasz gość przygotował danie tradycyjne, polskie. - Ten przepis jest w naszej rodzinie od pokoleń - mówi Henryk Słomka-Narożański, wiceprezydent Tarnowa, obecnie p.o. prezydenta, który zaserwował danie podczas kolejnej odsłony projektu Tarnowianie Gotują w Hotelu Tarnovia. - Cieszę się, że mogłem się nim podzielić. Uczestnicy brunchu, a tych było jak zwykle co niemiara, ocenili vipowskie danie na specjalnych ankietach. Jak? To okaże się w grudniu podczas podliczenia głosów z wszystkich brunchów. Oprócz śledzia i sałatki goście smakowali dania przygotowane przez szefa kuchni Hotelu Tarnovia. Wybór był tradycyjnie duży i każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Na szczególną uwagę zasługiwała pieczeń z indyka w delikatnym sosie, pierogi ze szpinakiem, a także dania kuchni żydowskiej. - Podczas II Wielkich Tarnowskich Dionizji zorganizowaliśmy wieczór żydowski. Dania posmakowały, więc kilka z nich przygotowaliśmy na brunch - mówi Joanna Dobroś, wiceprezes Hotelu Tarnovia. - Były gołąbki w sosie pomidorowym, lekko pikantnym, były gęsie żołądki w sosie curry, była pascha, czyli serowy deser. A przede wszystkim była dobra zabawa. Jak zwykle podczas brunchu. Kolejny w ostatnią niedzielę października. FOTO: Jakub Piszczek Zobacz także:
  • Łosoś z grilla Marii Kanior przyciągnął tłumy smakoszy
  • Druga edycja VIP-owskiego gotowania
  • Duet z piersi kurczaka gotuje Grzesiek Janiszewski
  • Znani i lubiani gotują w Tarnovii (FOTO)
  • II edycja "Tarnowianie Gotują w Tarnovii" za nami (FOTO)
  • Lider Totentanz przyrządzi "Karkówkę Malajską"
  • Małgorzata Mękal gotuje dla tarnowian
  • Komentarze...
    testststs 10,2,9,1,A