Kurczak zapiekany z mascarpone
access_time 2013-11-25 14:35:07
Soczysty filet z kurczaka zapiekany w sosie pomidorowym z mascarpone, takim – dodajmy: wyjątkowo smacznym – daniem uraczył gości Darek Kobylański podczas niedzielnego brunchu.
- Świetnie zbilansowany smak oparty na nutach pomidorów, czosnku, tymianku i bazylii zamkniętych w delikatnym serku mascarpone - ocenił danie Paweł Piszczek, felietonista kulinarny, wydawca portalu Coś na Ząb TV. To już jedenasty raz smakosze z Tarnowa i okolic spotkali się, by zakosztować sztandarowej potrawy przygotowanej przez znanego tarnowianina w ramach projektu Tarnowianie Gotują w Hotelu Tarnovia. – Jak co miesiąc odwiedziły nas tłumy ludzi, ciekawych dania przygotowanego przez zaproszonego gościa oraz potraw naszej kuchni – mówi Joanna Dobroś, wiceprezes zarządu Hotelu Tarnovia. - A było w czym wybierać: pieczona golonka z chrupiącą skórką, pierogi z wątróbką, czy rolada drobiowa w kremowym sosie z winogronami smakowały najbardziej. Smakowało też danie Darka Kobylańskiego, znanego fotografika i wydawcy. Jak zostało ocenione? To okaże się w grudniu, kiedy to na podstawie ankiet wypełnianych przez uczestników brunchu wybrana zostanie najlepsza "vipowska" potrawa drugiego półrocza. Przypomnijmy, że w drugiej edycji projektu, dotąd gotowali: Maria Kanior – smażony łosoś z grillowanymi warzywami i czosnkowym sosem; Jakub Kwaśny – papardelle z szynką szwardzwaldzką; Henryk Słomka-Narożański – śledzie z sałatką; Anna Podkościelna-Cyz – toskańska zupa pomidorowa. Przed nami jeszcze grudniowy gość i jego potrawa. A po jej zakosztowaniu... - Po degustacji ostatniej potrawy także jury wybierze swoje ulubione danie spośród wszystkich zaserwowanych w 2013 roku – mówi Paweł Piszczek, przewodniczący jury, w skład którego wchodzą także Maria Zawada-Bilik oraz Jerzy Hebda. – Zdradzę też, że na grudniowy brunch swoje popisowe dania przygotują także... członkowie jury. Zanosi się na dobrą i smaczną zabawę. Foto: Anna Nowakowska Zobacz także:
  • Rodzinny śledzik prezydenta
  • Pomidorowa pod dyrygencką batutą
  • Łosoś z grilla Marii Kanior przyciągnął tłumy smakoszy
  • Druga edycja VIP-owskiego gotowania
  • Duet z piersi kurczaka gotuje Grzesiek Janiszewski
  • Znani i lubiani gotują w Tarnovii (FOTO)
  • II edycja "Tarnowianie Gotują w Tarnovii" za nami (FOTO)
  • Lider Totentanz przyrządzi "Karkówkę Malajską"
  • Małgorzata Mękal gotuje dla tarnowian
  • Komentarze...
    testststs 10,2,9,1,A