"Frantz" François Ozona jutro w Kinie Millennium
access_time 2017-08-10 12:45:00
Nowy film francuskiego mistrza suspensu i delikatnej erotyki, Françoisa Ozona, to stylowa i sugestywna mieszanka romansu i kryminału w stylu retro. Film zdobył aż 11 nominacji do Cezarów 2017 czyli francuskich odpowiedników Oscarów. Jednorazowy pokaz zaplanowano na piątek, 11 sierpnia w ramach Millennium Studio, początek o 20.30.

Niewielkie niemieckie miasto, lata 20., tuż po wojnie. Młoda Niemka, Anna, odwiedza miejsce spoczynku poległego na froncie narzeczonego. Ku swemu zdumieniu, dziewczyna spotyka nad grobem Frantza tajemniczego mężczyznę obcego pochodzenia.

Mężczyzna, Adrien, okazuje się przybyszem z Francji. Przedstawia się jako przyjaciel zmarłego. Z biegiem czasu między Francuzem a Niemką zaczyna się rodzić osobliwa więź. Tylko czy Adrien rzeczywiście jest tym, za kogo się podaje.

Ozon, który najlepsze swoje dzieła stworzył przy współpracy z kobietami, odnajduje wspaniały talent w osobie Pauli Beer. Aktorka w roli Anny jest wprost oszałamiająca

Guardian

FRANTZ

  • Reżyseria: François Ozon
  • Scenariusz: François Ozon, Philippe Piazzo
  • Zdjęcia: Pascal Marti
  • Muzyka: Philippe Rombi
  • Producenci: Francja, Niemcy
  • Gatunek: Dramat historyczny
  • Rok produkcji: 2016
  • Czas trwania: 113 min
  • Tytuł oryginalny: FRANTZ

NAGRODY I FESTIWALE:

  • 2017 - CEZARY 2017 - 11 nominacji: najlepszy film, reżyseria, aktor, scenariusz adoptowany, scenografia, muzyka, montaż, młoda aktorka, zdjęcia (nagroda główna), kostiumy, dźwięk
  • 2016 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Wenecji 2016 – nagroda dla najlepszej młodej aktorki Pauli Beer, konkurs główny
  • 2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Londynie
  • 2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Telluride
  • 2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Toronto
  • 2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w San Sebastián
  • 2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Vancouver
  • 2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Hampton
  • 2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Pusan
  • 2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Filadelfii
  • 2016 – Europejski Festiwal Filmowy Cinedays
  • 2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Sztokholmie
  • 2016 – Cinema One Originals Film Festival na Filipinach

François Ozon – urodził się w 1967 roku w Paryżu. Z show-biznesem związany był od dziecka, początkowo jako model. W połowie lat 90. ukończył reżyserię we francuskiej szkole filmowej FEMIS, po czym począł studiować filmoznawstwo na Sorbonie. Uznanie w kraju przyniósł mu już debiutancki komediodramat „Sitcom” (1998). Międzynarodowy rozgłos zyskał dzięki kryminalnego musicalowi „8 kobiet” (2002) z plejadą gwiazd znad Sekwany, jak m.in. ukochana aktorka reżysera Catherine Deneuve, Fanny Ardant czy Isabelle Huppert. Pozycję jednego z najciekawszych młodych twórców galijskiego kina potwierdził rok później thrillerem „Basen”. Niemal wszystkie filmy Ozona dotykają kwestii ludzkiej seksualności, często powiązanej z homoerotyzmem.

Filmografia:

  • 2016 Frantz
  • 2014 Nowa dziewczyna / Une nouvelle amie
  • 2013 Młoda i piękna / Jeune & jolie
  • 2012 U niej w domu / Dans la maison
  • 2010 Żona doskonała / Potiche
  • 2009 Schronienie / Le refuge
  • 2009 Ricky
  • 2007 Angel
  • 2007 Quand la peur dévore l'âme (kr.m)
  • 2006 Jednoaktówka / Un lever de rideau (kr.m.)
  • 2005 Czas, który pozostał / Le temps qui reste
  • 2004 5x2 / Cinq fois deux
  • 2003 Basen / Swimming Pool
  • 2002 Courts mais Gay: Tome 3
  • 2002 8 kobiet / 8 femmes
  • 2000 Pod piaskiem / Sous le sable
  • 2000 Krople wody na rozpalonych kamieniach / Gouttes d'eau sur pierres brûlantes
  • 1999 Zbrodniczy kochankowie / Les amants criminels
  • 1998 X2000 (kr.m.)
  • 1998 Sceny łóżkowe / Scènes de lit (kr.m.)
  • 1998 Sitcom
  • 1997 Spójrz na morze / Regarde la mer
  • 1996 L'homme idéal (kr.m.)
  • 1996 Letnia sukienka / Une robe d'été (kr.m.)
  • 1995 Jospin s'éclaire (dok.)
  • 1995 Mała śmierć / La petite mort (kr.m.)
  • 1994 Prawda czy wyzwanie / Action vérité (kr.m.)
  • 1994 Róża między nami / Une rose entre nous (kr.m.)
  • 1993 Victor (kr.m.)
  • 1992 Thomas reconstitué (kr.m.)
  • 1991 Deux plus un (kr.m.)
  • 1991 Le trou madame (dok. kr.m.)
  • 1991 Peau contre peau (dok. kr.m.)
  • 1991 Une goutte de sang (kr.m.)
  • 1990 Mes parents un jour d'été (kr.m.)
  • 1988 Palce w brzuchu / Les doigts dans le ventre (kr.m.)
  • 1988 Portret rodzinny / Photo de famille (kr.m.)
Komentarze...