PROŁZIOK - nierówny placek najlepszym produktem regionalnym
access_time 2011-07-27 15:21:19
Znamy już zwycięzców konkursu "Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej". Zgłosiło się do niego siedemnastu producentów oraz właścicieli gospodarstw agroturystycznych powiatu tarnowskiego. Komisja, której przewodniczył wicestarosta tarnowski Mirosław Banach, wybrała najlepszych.
Podczas konferencji prasowej, która odbyła się w Starostwie Powiatowym w Tarnowie we wtorek, 26 lipca 2011 r. wicestarosta Mirosław Banach przedstawił wyniki konkursu Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej. - Z roku na rok poziom konkursu jest coraz wyższy, w ub.r. nie organizowaliśmy go z powodu powodzi. W powiecie tarnowskim jest spory potencjał, nie brakuje gospodarstw agroturystycznych na wysokim standardem, mamy także bardzo ciekawe wyroby regionalne, które chcemy promować za pomocą takich właśnie przedsięwzięć – powiedział wicestarosta. Zdaniem Pawła Augustyna, etatowego członka Zarządu Powiatu Tarnowskiego rozwój agroturystyki oraz regionalnych produktów blokują bariery prawne. – Rolnicy nie mogą sprzedawać produktów wytwarzanych w swoich gospodarstwach. Nie wpływ a to dobrze na podnoszenie poziomu ich usług – przekonuje Paweł Augustyn. Wręczenie nagród w sierpniu podczas dożynek w Ryglicach. Zwycięzcy Konkursu Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej 2011: W kategorii produkt turystyczny - AGROTURYSTYKA I miejsce Gospodarstwo Agroturystyczne SPA "Odnowa" Agnieszki Leszczyńskiej z Biadolin Radłowskich W kategorii produkt żywnościowy - DANIE REGIONALNE I miejsce Kazimierz Łątka z Galicyjskiego Gospodarstwa Agroturystycznego "U KAZIKA" z Ciężkowic za "Sarninę po szlachecku" W kategorii produkt żywnościowy - NAPÓJ REGIONALNY I miejsce Winnicy "Zawisza" z Brzozowej Mariusz Chryk za wino białe półwytrawne "Solaris 2010" W kategorii produkt żywnościowy- PRODUKT REGIONALNY I miejsce Gospodarstwo Agroturystycznego "Wimika" Jolanty i Mariusza Kramarczyk z Kowalowej za "Prołziok - nierówny placek" oraz Paweł Czaja z Gospodarstwa Ekologicznego z Janowic za "Masło Rzuchowskie" Wyróżnienia: W kategorii produkt żywnościowy - DANIE REGIONALNE Barbary Zych z Gospodarstwa Agroturystycznego "Ziołowa Dolina" z Kończysk za "Botwinkę po polsku" W kategorii produkt żywnościowy – PRODUKT REGIONALNY Gospodarstwu Agroturystycznemu Pana Stanisława i Lidii Źółkowskich z Kończysk za „Pstrąga wędzonego” Poza konkursem Komisja postanowiła przyznać dodatkowe wyróżnienie dla Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Rzędzińskiej za danie regionalne pn. "Śuspaj". Info, foto: Starostwo Powiatowe w Tarnowie
Komentarze...
testststs 10,2,9,1,A