Truskawka zawiera rekordową ilość witaminy C - 10 dag owoców to garstka, ale pokrywa dobowe zapotrzebowanie człowieka tę witaminę. Ponieważ zawierają też więcej żelaza
niż czerwone buraki i jarmuż, zapobiegają anemii i wzmacniają nasz organizm. Dzięki witaminom z grupy B i magnezowi działają antydepresyjnie. A sole fosforu, wapnia, krzemu i manganu wzmacniają kości oraz dodają urody skórze, paznokciom oraz włosom.
Poza tym owoce te zawierają bromelinę - enzym ułatwiający spalanie tłuszczu i
trawienie białek. Żeby mógł dobrze pracować, należy zjeść truskawki na czczo lub przed posiłkiem. Bromelina działa też moczopędnie, odkażająco i odtruwająco.
Wspomaga więc pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego, a także wypłukuje piasek i drobne złogi z nerek.
Letnia kuracja truskawkowa może ulżyć tym, którzy cierpią na schorzenia stawów, gdyż
owoce te mają zdolność usuwania kwasu moczowego, podrażniającego stawy. Powinni je jeść również amatorzy mięsa, bo odkwaszają organizm. Z kolei regulując pracę nerek - obniżają ciśnienie. Zawierają też sporo pektyn, usuwających nadmiar złego cholesterolu, oraz kwas elagowy, który ma zdolność neutralizowania substancji
rakotwórczych.
Wartość odżywcza truskawek zależy od pogody, w jakiej dojrzewały. Deszcz oraz chłód mogą zmniejszyć ich wartość odżywczą nawet o połowę. Jednak nie zmienia to faktu, że
są bardzo niskokaloryczne. 100 g świeżych truskawek ma ok. 40 kcal. Zjadając ich pół kilograma dostarczasz jedynie 200 kcal co sie równa np. jednemu batonikowi lub
pięciu kostkom czekolady mlecznej.